Nagy Ipoly-takarítás

Az Öko Urbana Egyesülettel együtt több tucat civil szervezet és több mint negyven település kapcsolódott be a 2023. augusztus 10-13. között zajló Nagy Ipoly-takarítás akcióba. A három nap alatt több száz önkéntes tevékenykedett az Ipoly folyó mintegy 170 kilométernyi szakaszának kitisztításán. Az ipolysági zárórendezvényen a környezettudatosság mellett az önkéntesség fontosságáról és a példaértékű együttműködésről is szóltak.


Az augusztus 13-i eseményzáró sajtótájékoztatón Nagy Tímea, Ipolyság alpolgármestere kiemelte az önkéntesek rendíthetetlen munkáját, a közös érdekek mentén való megmozdulást. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy az immár harmadik éve zajló nemes akcióba Ipolyság városa koordinátorként kapcsolódott be.

Szombaton délelőtt családi programmal készültek a legkisebbek számára Ipolyvisken, az este az ipolyszakállosi szabadtéri színpadon a Madarak formáció adott koncertet.

A három nap alatt a folyó mellett a partszakaszon is zajlott a tisztítás. A flakonok és egyéb, főleg háztartási hulladék mellett gumiabroncsból is akadt néhány. Főleg a bedőlt fák által keletkezett torlaszokban gyűlt össze a hulladék.

A nagytakarításban résztvevők egyöntetűen jelezték: eredményes a kezdeményezésük, a környékbeli lakók jelentős része is egyre inkább környezettudatossá vált, s már nem illegális hulladéklerakatként gondol a folyóra.

 

Milyen környezetvédelmi problémák érintik a Dunakanyarban élőket? - szakmai fórum Csörögön

Szakmai fórumot szervezett 2022. május 28-án, Csörögön az Öko Urbana Egyesület az "Együtt a természettel. Fenntartható Dunakanyar." című, VCA-KP-1-2022/5-000489. számú projekthez kapcsolódó kérdőíves felmérés elindítása érdekében. Az egyesület tagjai és a meghívott szakemberek segítségével online kérdőív segítségével igyekszünk felmérni a Dunakanyarban élők környezetvédelmi tudatosságát és ahhoz kapcsolódóan egy intézkdedési terv összeállítására is javaslatot fogunk tenni.  

A Dunakanyar egy gyönyörű és természeti értékekben gazdag területe Magyarországnak, de sajnos számos környezetvédelmi problémával is szembe kell néznie a környékbeli lakosoknak. A szakmai fórumon az alábbi főbb problémákat gyűjtöttük össze: 

  1. Hulladékkezelés: A Dunakanyar lakosainak és látogatóinak rendszeres problémát jelent a hulladékkezelés. Az illegális szemétlerakók és az eldobált szemét károsítják környezetünket!

  2. Vízszennyezés: A Dunai vízminőség sérülhet a különböző szennyezőforrások, például ipari kibocsátások vagy mezőgazdasági vegyszerek miatt. Ez a helyi élővilágot is veszélyeztetheti.

  3. Turizmus hatása: A túlzott turizmus a természeti területek túlterhelését és szennyezését okozhatja. 

  4. Erdei tűzveszély: A száraz időjárás és az erdők közelsége miatt az erdőtűzveszély is fokozódó problémát jelenthet.

  5. Élőhelyvesztés: Az infrastrukturális fejlesztések és az építkezések miatt az élőhelyek elveszhetnek, károsítva a helyi flóra és fauna sokszínűségét.

  6. Folyószabályozás: A Duna szabályozása és gátak építése hatással lehet a folyó élővilágára és ökológiai egyensúlyára.

  7. Klímaváltozás: A klímaváltozás hatásai, például az extrém időjárás, az aszályok és az árvizek, szintén befolyásolják a Dunakanyar környezetét és a lakókat.

  8. Invazív fajok: Az idegenhonos és invazív növény- és állatfajok bevezetése komoly fenyegetést jelenthet a helyi ökoszisztémára.


Május 27.

Előadás és rovarhotel készítés Kosdon

Az Öko Urbana Egyesület szervezésében 2022. május 27-én Kosdon, helyi iskolásoknak szerveztünk beszélgetést a természet- és környezetvédelem fontosságáról, majd közösen rovarhoteleket építettünk.

Köszönjük a tanárok és a diákok aktív részvételét!

Május 22. A biológiai sokféleség nemzetközi napja

52 ötlet a Dunakanyar biológiai sokféleségének megőrzése jegyében

A biológiai sokféleség - a földi élet változatossága - teszi bolygónkat élhetővé és széppé. Sokan fordulunk a természetes környezet felé, hogy abból örömet vagy ihletet merítsünk, hogy kikapcsolódjunk. Függünk is a természettől, hiszen onnan nyerjük táplálékunkat, nyersanyagainkat, a levegőt és a vizet - mindazon elemeket, amelyek lehetővé teszik a jelenleg ismert életet és mozgásban tartják gazdaságunkat. Egyedülálló értéke ellenére gyakran nem becsüljük meg eléggé a természetet. Számos természetes rendszerre egyre nagyobb nyomás nehezedik, amely hatására azok kevésbé hatékonyan működnek vagy akár az összeomlás határára is kerülhetnek. A biológiai sokféleség csökkenése sajnos mindennapos jelenség. 

Mindannyian hozzájárulhatunk a biológiai sokféleség megőrzéséhez, és szükség is van mindenki segítségére. Mindenki képes kis mértékben változtatni napi szokásain anélkül, hogy az jelentős mértékben befolyásolná életstílusát. Az ilyen kis változtatások együttes hatása már segítség lehet. 

52 ötlet a biológiai sokféleség jegyében! Katt IDE!

Fecskebölcsők a Dunakanyarban

A Fecskebölcső projektünk újabb állomása Kismaros

Az Öko Urbana Egyesület Fecskebölcső projektje keretében fecskebölcsőket adtunk át Kismaros Község Önkormányzatának is.

Mentsük meg a fecskéket!

Fecskebölcsőket adományoztunk Kóspallag Község Önkormányzatának

Az Öko Urbana Egyesület közreműködésével a VCA/7377/2021. számú projekt keretében fecskebölcsőket juttattunk el Kóspallag Község Önkormányzatának. Bízunk benne, hogy a Dunakanyarban élő Császár Ernő keramikus által készített fecskebölcsők révén minél több fecske biztonságos fészkelését segíthetjük elő a Dunakanyarban.

Komposztálásra fel!

Komposztáló ládák osztása a Dunakanyarban élők részére

2022 tavaszán az Öko Urbana Egyesület jóvoltából a Zöld Dunakanyar Program keretében komposztáló ládák kiosztására került sor a Dunakanyarban élők részére. A komposztálás ugyanis egyszerű módja annak, hogy tápanyagban gazdag humusszal ajándékozzuk meg a növényeinket, legalább 30 százalékkal csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, ne kelljen szintetikus tápoldatokat használnunk, és végigkövethessük a természet csodálatos körforgását.

Föld órája akció a Dunakanyarban is

Kapcsolj le te is, és álljunk ki együtt egymásért és a bolygónkért!

A szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója ezekben a nehéz időkben újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre. Kapcsolj le te is, és álljunk ki együtt egymásért és a bolygónkért!

Kihívásokkal teli időszakban zajlik az idei Föld órája - a kezdeményezés azért jött létre 16 éve, hogy összehozza az embereket, és közösen tegyünk lépéseket a fenntartható életmód felé. A szimbolikus akció célja mindig az volt, hogy az összefogás erejével pozitív környezeti változásokat érjünk el. Ezekben a nehéz időkben a 2022-es Föld órája újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra. Miközben alig értek véget a járványügyi korlátozások, és a betegségtől való félelem helyét a háború borzalma és az egyre mélyülő humanitárius válság vette át, érthető módon kevesen gondolnak most a klímaváltozásra. Mégsem veszíthetjük szem elől, mit hagyunk hátra a jövő nemzedékeinek. Létfontosságú, hogy egy olyan világot teremtsünk magunk körül, amely biztonságosabb, egyenlőbb és fenntarthatóbb jövőt jelent mindenki számára.

A Föld órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 190 ország vett részt a kezdeményezésben. Bár ez az üzenet azóta is aktuális - és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása lekapcsol március utolsó szombatján egy órára -, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. Ha megteheted, otthonodban te is követheted ezt a példát: március 26-án 20:30-tól te is oltsd le a világítást és kapcsolj ki minden elektronikus berendezést egy órára, ezzel is kifejezve támogatásodat közös természeti értékeink megóvásáért.

HulladékRadar

Tisztítsuk meg a Dunakanyart!

Ha Te is úgy gondolod, hogy a régi hűtőnek és a felújítás utáni sittnek nem a település szélén, vagy az erdőben van a helye, akkor telepítsd a 2022. március 1-től megújult HulladékRadar applikációt, hogy a segítségével közösen tisztítsuk meg a Dunakanyart!

A HulladékRadar alkalmazás használatával bejelenthetők a környezetet elcsúfító, szennyező, illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok - akár településen belül, akár külterületen. A rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében.

A HulladékRadar alkalmazás az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból tölthető le Android 5.0 vagy iOS 11.0, illetve ezeknél frissebb operációs rendszerrel működő mobiltelefonra vagy tabletre.

Letöltés:

App Store

Google Play


Kiscsurgó völgy

Vizes élőhely rehabilitáció Dunakeszin

Idén tavasszal elkezdődik Dunakeszin a Kiscsurgó völgyének rendezése, a vizes élőhely rehabilitációja és feltárása!  

A terület rengeteg értéket rejt, gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. Célunk, hogy kialakítsunk egy biztonságosan járható sétányt, amely a Duna sor felől egy fogadó tértől indulna. Az egykori, de ma is kontúrjaiban fellelhető időszakos tavakból négyet állítanánk helyre. A tavak felett lábakon álló pallósor vezetne át, néhol kiszélesedve, kis teret alkotva, ahol egyedi játékok kapnak helyet, melyek segítségével megismerhetjük a vizes élőhelyek világát. A tisztásokon kisebb tereket, pihenőhelyeket alakítunk ki, ide egyedi padok kerülnek. 

A patakmeder Felhő utca felőli végén egy kicsi gátakkal, arkhimédeszi csavarral, játékmalmokkal tarkított egyedi vizes játszóteret hoznánk létre a gyerekeknek. A terület az elmúlt években nagyon elvadult. Sok fa megsérült a 2020 augusztusi viharban, ezek ápolása szükségessé vált, több fa teljesen elszáradt. Természetesen ezekből meghagyunk pár egyedet elborítva, földre fektetve, hogy élőhelyet nyújtson bogaraknak, kisemlősöknek. Egyes rézsűben álló egyedekre annyira felfutott a kúszó növényzet, hogy a súlyát már nem bírják, így a kúszó növényeket leszedjük. Mulccsal borított utat, fapallóból kialakított hidakat, lépcsőket, átjárókat terveztünk, célunk a terület természetességének megőrzése, anyaghasználatban is erre törekedtünk. A sétányok mellé vizes, üde élőhelyekre jellemző virágos növénykiültetéseket terveztünk, mocsári íriszeket, mocsári gólyahírt, tűzpiros lobéliát, gyékényt, kákát.

2021 tavaszán a kidőlt fák helyett újakat telepítettünk, a fűzfák és nyarak mellé az idei év őszén terveink szerint még égerek, tölgyek, a felsőbb részekre törökmogyoró kerül.

Reménykedünk abban, hogy a békák és madarak mellett pár év múlva kishalak is megjelennek az újonnan helyreállított területen, élelmet biztosítva a vízimadaraknak, és horgászási lehetőséget a kisgyerekeknek.

Kelt, február 2-án a vizes élőhelyek világnapján

Tóth Eszter,

Dunakeszi főkertésze

Átölel a Pilis-Dunakanyar 2030 Stratégia

Bemutatták az Átölel a Pilis-Dunakanyar Stratégiát

2022. január 18-án Visegrádon került sor az Átölel a Pilis-Dunakanyar 2030 Stratégia bemutatására, melyen az Öko Urbana Egyesület is képviseltette magát. A stratégia megírásakor a Dunakanyar jobb partjának 17 települését magában foglaló térséget mint egységet tartották szem előtt. Megalkotását kérdőíves kutatás és 10 térségi, szakmai munkacsoport véleményezése előzte meg.

A stratégia INNEN letölthető.


Fenntartható Dunakanyar Kérdőív

Már 1500 fő kitöltötte egyesületünk Fenntartható Dunakanyar Kérdőívét! 

A kérdőív továbbra is kitölthető:  https://www.fenntarthatodunakanyar.hu/kerdoiv/

Hálásan köszönjük! 


Önkéntesség Magyarországi Éve

Sikeresen zárult az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 programsorozat

Az Öko Urbana Egyesület a "Kommunikációs stratégiafejlesztés a fenntartható Dunakanyar jegyében" című pályázati projektjével vett részt az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 programsorozatban. Egyesületünk önkéntes programok megvalósításával és a tematikus év népszerűsítésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

Köszönjük minden önkéntesünk és támogatónk részvételét és segítségét!

Fenntartható Dunakanyar Kérdőív (FDK)

Az Öko Urbana Egyesület is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Évéhez

11 civil szervezet kezdeményezte, hogy 2021 legyen az Önkéntesség Magyarországi Éve. A kezdeményezéshez további civil szervezetek - köztük az Öko Urbana Egyesület -, önkormányzatok és vállalkozások is csatlakoztak. Bár a koronavírus járvány sok szempontból nehezítette idei programjaink megtartását, de nagy örömünkre szolgál, hogy ennek ellenére idén is számos új önkéntes csatlakozott a fenntarthatósági és környezetvédelmi témakörökben tartott rendezvényeinkhez és bízunk benne, hogy a jövőben is sokat tehetünk a Dunakanyar és a kisebb nagyobb települések környezetbarát szempontú fejlesztéséhez.

2021-ben, az Önkéntesség Magyarországi Évében indítottuk "Kommunikációs stratégiafejlesztés a fenntartható Dunakanyar jegyében" című pályázati projektünket, melynek keretében, az idei évben összegyűjtött információk és visszajelzések alapján rövidesen elektronikus felületeinken és rendezvényeinken is elindítjuk és népszerűsíteni fogjuk a Fenntartható Dunakanyar Kérdőívet (FDK). Honlapunkon és facebook oldalunkon rendszeresen ajánlunk szemléletformáló programokat, multimédiás anyagokat a programjaink iránt érdeklődőknek. Egyesületünk a következő időszakban hangsúlyosan kíván foglalkozni a budapesti agglomeráció fenntarthatósági, környezetvédelmi, közlekedési kérdéseivel, ezen belül is kiemelten a Dunakanyarban élő lakosság mindennapjait érintő kérdésekkel. A Fenntartható Dunakanyar Kérdőíven (FDK) keresztül szeretnénk minél több ember véleményét megismerni és az egyes fenntarthatósági témakörökkel kapcsolatos észrevételeket a döntéshozók felé továbbítani .

Mondja el véleményét!

Az Öko Urbana Egyesület részvétele a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv és az Árvízi Kockázatkezelési Terv készítésének folyamatában

Az Európai Bizottság felismerte, hogy a szennyezések, a túlzott mértékű vízkivételek, valamint a vizek hidromorfológiai állapotának megváltoztatása veszélybe sodorták az európai vízkészleteket. Ez a felismerés vezetett oda, hogy a 2000/60/EK Víz Keretirányelv (VKI) 2000. december 22-i hatályba léptetésével megszületett az Európai Unió új vízpolitikája.

A VKI előírásai jogi keretet adnak az Európai Unió tagállamainak a szárazföldi felszíni és felszín alatti vizek, az átmeneti vizek, a parti tengervizek védelméhez.

A VKI végrehajtásának első lépéseként Magyarország első vízgyűjtő-gazdálkodási terve (VGT1) 2010 áprilisában készült el. A VKI előírásai szerint a vízgyűjtő-gazdálkodási terveket 6 évente felül kell vizsgálni, ezért 2015. év végére elkészült a VGT1 első korszerűsített, felülvizsgált változata, a VGT2, amely a 2016-2021 közötti időszakra vonatkozó intézkedési programot határozta meg.

A VGT2 készítésének időszakában, 2015-ben, a hetedik ENSZ Világfórumon fogadták el a fenntartható fejlődés 17 célkitűzését is. A hatos számú célkitűzés, "A vízhez és szanitációhoz (köztisztasághoz) történő hozzáférés és a fenntartható vízgazdálkodás biztosítása mindenki számára" 2030-ig.

Az antropogén eredetű klímaváltozás alapvetően új kihívásokat jelent az emberiség számára. Miután a klímaváltozás hatásainak kb. nyolcvan százaléka vízzel, vízen keresztül és víz által manifesztálódik, a fenntartható vízgazdálkodás, vizeink védelme az emberiség és életfenntartó ökoszisztémái fenntarthatóságának kulcskérdése.

A vízhiánnyal, a vizek szennyezésével, az ökoszisztémák integritásának csökkenésével, a termőföld leromlásával, a szükséges víziközmű-infrastruktúra elégtelenségével és a szélsőséges hidrológiai események (rekord méretű árvizek, villámárvizek és aszályok) előfordulásával kapcsolatos problémák az egész világon, így hazánkban is növekvő mértékben és gyakorisággal jelentkeznek.

A 2019 októberében rendezett 3. Budapesti Víz Világtalálkozó a vízválság hatásainak elkerülésére paradigmaváltást javasolt. Új, innovatív, digitális megközelítést ajánlott az információ gyűjtésére, feldolgozására és a különböző szintű döntéshozatalban való alkalmazására.

A VKI szerinti VGT felülvizsgálati kötelezettségnek megfelelően 2021. december 22-ig kell elkészülnie Magyarország felülvizsgált, 2022-2027 időszakra vonatkozó, harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének (VGT3). A terv nem csak Magyarország területére, hanem a Duna folyam teljes, nemzetközi vízgyűjtőjére is elkészül.

A VGT3 célkitűzése, hogy összeegyeztesse a VKI környezeti célkitűzéseinek elérését és fenntartását biztosító intézkedéseket a mezőgazdaság, vidék- és területfejlesztés, energiatermelés, hajózás, turizmus, klímaalkalmazkodás és a fenntartható vízgazdálkodás igényeivel, és a vizek jó állapotának elérése érdekében, a szociális és gazdasági célkitűzések figyelembevételével meghatározza a legköltséghatékonyabb intézkedési programot.

A társadalom bevonásának részeként, a véleményezési lehetőség bővítéseként 2021. augusztus 30. és 2021. szeptember 9. között online tematikus és területi fórumok szervezésére kerül sor, amelyek során lehetőség nyílik az érdekelt felek további tájékoztatására, vélemények, javaslatok megvitatására a "VGT3 és ÁKK2 társadalmi egyeztetése összehangolt, online rendezvénysorozat" keretében.
A rendezvénysorozat programja és általános információi elérhetőek az Online társadalmasítás - VIZEINK.HU oldalon.
Emellett már elérhetőek az online fórumokhoz készített, a vizeink állapotát és a tervezett intézkedéseket, tevékenységeket összefoglaló előadások és előzetes szakmai anyagok is: https://tarsadalmasitas.vizeink.hu/
Az online fórumon való részvétel, valamint az előzetesen publikált előadásokhoz esetlegesen megfogalmazott kérdések, észrevételek beküldésének lehetősége ingyenes regisztrációhoz kötött, melyet erre a linkre kattintva tehet meg:
REGISZTRÁCIÓ VGT3-ÁKK ONLINE FÓRUMRA

Zöld Dunakanyar Program

Légy Te is önkéntese a Zöld Dunakanyar Programnak és segítsd természetvédelmi munkánkat!

A Zöld Dunakanyar Program egy civil természetvédelmi program, melyben az Öko Urbana Egyesület is részt vesz és közös összefogással teszünk a környezetünkért. A program célja, hogy a Dunakanyarban található településekkel együttműködve természet- és környezetvédő intézkedéseket hajtsunk végre. A gyermekek és fiatalok környezeti szemléletformálása, természetszeretetre, környezetvédelemre, valamint kulturális örökségünk védelmére történő nevelése, hagyományőrzés. Amiben segíthetsz nekünk:

- Madárodú, magaságyás, rovarhotel, komposztáló készítése (barkácsolás).

- Vác fakataszterének felvétele. 

- Rendezvények segítése.



KanyarGO

Elkészült a Dunakanyar szuper fenntarthatósági térképe és kalauza

Utazz, kirándulj, gyűjts élményeket ökotudatosan a Dunakanyarban, és ehhez most egy remek segítséget is kapsz. Több mint 40 vállalkozás - köztük a MÁV és a MAHART - fogott össze a fenntartható Dunakanyarért, amihez különleges térkép is készült.

A projekt az Öko Urbana Egyesület szakmai tanácsadása mellett az egymeder csoport és a DunakanyarGO turisztikai portál közös gyermekeként valósult meg. Az alapítók főleg helyi családi vállalkozások, melyek évek óta szembesülnek a régió megfékezhetetlen elvárosiasodásával, annak pozitív és negatív hatásaival. A tényleg rendkívülinek mondható kezdeményezésnek köszönhetően - melynek célja a régió folyamatos fejlesztése a turisták és a helyiek bevonásával - önkormányzatok, kulturális és vendéglátóhelyek, valamint különféle vállalkozások kerültek rá a Dunakanyar első fenntarthatósági térképére, a KanyarGO-ra.


A KanyarGO Térkép több mint egy szimpla útikalauz. Azok a vállalkozások, melyek rákerültek a térképre, a régió értékeit tiszteletben tartva mindent megtesznek a Dunakanyar emberi léptékű fejlődéséért, és részt vesznek a kulturális élet alakításában is. Ez is volt a cél: összegyűjteni és felkarolni minden olyan törekvést, amely a Dunakanyar fenntartható fejlődését tartja szem előtt.

A térképet megtaláljátok azokon a pontokon, aki szerepelnek rajta, továbbá a Mahart hajókon a Dunakanyarban.
Online formában pedig itt található meg.  


Forrás: welovebudapest.com