Fenntarthatósági kérdőív

Az Öko Urbana Egyesület az "Együtt a természettel. Fenntartható Dunakanyar." című, VCA-KP-1-2022/5-000489. számú projekt keretében kérdőíves felmérést készít a Dunakanyarban élők számára a fenntarthatóság témakörében. 

A Dunakanyar Magyarország egyik legszebb és természeti értékekben leggazdagagabb területe. Annak érdekében, hogy a Dunakanyar környezetvédelmi fenntarthatósága megőrizhető legyen, és a jövő generációk is élvezhessék annak szépségét, számos intézkedést lehet tenni. Az alábbiakban néhány tipp és ötlet a Dunakanyar környezetvédelmi fenntarthatóságának támogatására:

  1. Hulladékkezelés: Tartsd tiszta a területet, és dobd a szemetet a megfelelő helyre. Szedj össze és dobj el mások által otthagyt szemetet is, ha teheted.

  2. Újrahasznosítás: Győződj meg arról, hogy az újrahasznosítható anyagokat helyesen válogatod, és rendszeresen vigyél el őket az erre kijelölt gyűjtőpontokra.

  3. Kerékpározás és gyaloglás: Ha lehetséges, használd a kerékpárt vagy sétálj a Dunakanyarban, hogy minimalizáld a gépjárművek káros kibocsátásait.

  4. Fenntartható turizmus: Támogasd a fenntartható turizmust. Válaszd a környezetbarát szálláshelyeket és éttermeket.

  5. Természetvédelmi területek támogatása: Támogasd a helyi természetvédelmi projekteket és szervezeteket, amelyek segítenek megőrizni a Dunakanyar egyedi ökoszisztémáját.

  6. Közösségi cselekvés: Vegyél részt környezetvédelmi csoportokban vagy rendezvényeken, és szólj bele a helyi döntéshozatali folyamatokba a Dunakanyar fenntarthatóságának előmozdítása érdekében.

  7. Víz- és energiahatékonyság: Az otthonodban és az életed minden területén próbálj meg spórolni a vízzel és az energiával. Például használj energiatakarékos lámpákat, csökkentsd a vízfogyasztást, és hőszigeteld az otthonodat hatékonyabban.

  8. Növények és állatok védelme: Tartsd be a természetvédelmi törvényeket és szabályokat. Ne zavarj vagy károsítsd a vadállatokat és növényeket.

  9. Tudatosság növelése: Osszd meg a környezetvédelmi tudatosságot a közösségeddel, barátaiddal és családoddal. Beszélgess róluk, és mutasd meg nekik is, hogyan tehetnek a környezetvédelemért.

  10. Látogatások előkészítése: Ha kirándulást tervezel a Dunakanyarba, előzetesen tájékozódj a területen érvényes szabályokról és ajánlásokról, és tartsd is be azokat.

A Dunakanyar környezetvédelmének fenntartása és a fenntarthatóság előmozdítása mindannyiunk közös felelőssége. Minél többen teszünk lépéseket a természeti kincsek megóvásáért, annál hosszabb ideig élvezhetjük a Dunakanyar szépségeit.

A kérdőív kitölthető az alábbi linkre kattintva:

https://forms.gle/1sy2iHiEc4W9XGKFA


Kérdőív

Fenntartható Dunakanyar Kérdőív (FDK) - Öko Urbana Egyesület

Az Öko Urbana Egyesület a 2021-ben indított VCA/7377/2021. számú környezetvédelmi projektje keretében egy anonim módon kitölthető KÉRDŐÍV segítségével kívánja felmérni és megismerni a Dunakanyarban élők környezet- és természetvédelemmel, valamint fenntarthatósággal kapcsolatos véleményét és javaslatait. Kíváncsiak vagyunk, mit gondolnak a mindennapjainkat meghatározó zöld kérdésekről, így például az illegálisan elhelyezett hulladékok felszámolásáról, a vízminőségről, a megújuló energiaforrások előtérbe helyezéséről, a környezetbarát közösségi közlekedésről vagy a különböző zöldmegoldások alkalmazásáról. Szeretnénk minél több ember véleményét megismerni és az egyes fenntarthatósági témakörökkel kapcsolatos észrevételeket a döntéshozók felé továbbítani.

Kérjük, mondja el környezetvédelemmel kapcsolatos véleményét, meglátását, javaslatait Ön is! A kérdéssor kitöltése csak néhány percet vesz igénybe, de ezzel is hozzájárulhat a Dunakanyar fenntartható fejlődéséhez. Köszönjük!