2023. október 15.

Önkéntes szemétszedés a csörögi tanoda melletti területen

Az Öko Urbana Egyesület a 72 óra kompromisszum nélkül akció és az "Együtt a természettel. Fenntartható Dunakanyar" projektje keretében önkéntes szemétszedést szervez a Csörögi Tanodánál (Csörög, Zöldfasor Utca 48. gyülekező 10h)

Eszközöket igyekszünk biztosítani (ha van kesztyűd, hozd magaddal), csak megfelelő ruházatban gyere! Hálásan köszönünk minden segítséget!  

2023. október 14.

Közösségi túranap a Börzsönyben

Az "Együtt a természettel. Fenntartható Dunakanyar" projekt keretében az Öko Urbana Egyesület tagjai is csatlakoztak a Magyar Természetjáró Szövetség közösségi túranapjához.  

A Magyar Természetjáró Szövetség negyedik alkalommal szervezte meg az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapját. Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolta a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát, ami több mint 2580 km-t jelent. Idén egyesületünk is aktívan részt vett a programban, a jelenlévők túravezetőként is találkozhattak barátainkkal.  Nagyon örülünk, hogy szakvezetéssel, és az erdő központú edukációval hozzájárulhattunk ehhez az egyedülálló kezdeményezéshez. Jövőre ismét útra kelünk, együtt!

2022. augusztus 21.

Kerékpártúra a Börzsönyben

Iskolás diákok részére szervez egy közepes nehézségű kerékpártúrát Magyarkútról Zebegénybe és vissza az Öko Urbana Egyesület. Utunkat a magyarkúti Irma forrástól kezdjük. Ez a forrás Verőce lelke. Innét a gyönyörű Morgó-patak mellett vezet majd az utunk. Ez egy kevésbé ismert útvonal a bringások előtt, itt inkább gyalogtúráznak a kirándulók. Túránk a szépséges kismarosi Duna-parton folytatódik és onnét tovább Nagymarosra. Ott megtekintjük Hazánk 1000 éves fennállására állított milleniumi emlékművet. Így tisztelgünk államalapító királyunk előtt. Tekerünk tovább Zebegénybe, ahol a nemrég megújult Duna-parti strandon pihenünk meg a visszaút előtt.
Szintkülönbség mindössze 40 m.
Táv: 30-35 km.

Találkozó: Irma forrás (Magyarkúti út, Verőce)

2022. június 27. - 2022. július 1.

Öko Urbana Egyesület - fotós kalandtábor Zebegényben 

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt az Öko Urbana Egyesület együttműködésében megvalósuló zebegényi, fotós kalandtáborba!

Napközis és ott alvós programmal

Célkorosztály: 10-15 évesek

Te vagy a mi táborozónk: ha érdekel a környezetvédelem és a Dunakanyar páratlan természeti kincsei, ha megismernéd a leghasználhatóbb fotós trükköket, ha kipróbálnád magad természetfotósként, megismernéd a makró fotózás rejtelmeit, portré vagy social média fotózással foglalkoznál. Ha feltölt a kisállat park, a strandolás, a hajókirándulás, a túrázás, a selfie múzeum, a közösségi programok.

Tábor Infók:

Programjainkat szakmailag felkészült fotósok, erdőpedagógusok és outdoor trénerek állították össze és kísérik a tábor során.

Fotós programjaink között nemcsak a fotózás alapjaival, de leghasznosabb trükkökkel is megismerkedhetsz, legyen szó akár makró, akár portré vagy természet fotózásról.

Ha a fotós programok mellett szereted a szabadidődet kalandprogramokkal tölteni, nálunk alábbiakban lehet részed:
Visegrádi hajókirándulás,
Túrázás és kisállatpark látogatás Törökmezőn,
Fotózás a Selfie múzeumban,
Strandolás,
Csapatépítő programok.

Szállás: A Zebegényi Erdei Sátortáborban, 6-10 fős sátrakban, biztonságos erdei környezetben a duna-Ipoly Nemzeti Park szívében, 700 méterre Zebegény központjától.Jól felszerelt, igényes konyhával és zuhanyzókkal felszerelt táborhelyen.

Étkezés:
Bejárós: napi 3X étkezés (tízórai, ebéd/ebédcsomag programtól függően, uzsonna)
Bentlakásos: napi 5x étkezés (reggeli, tízórai, ebéd/ebédcsomag programtól függően, uzsonna, vacsora).


További információ: https://www.zebegenyierdeitabor.com/copy-of-about

Jelentkezési lap: https://forms.gle/c4bhwCJk6u9BcEmMA


2022. június 10-12.

Öko Urbana Egyesület az Ipolyfeszten

2022. június 10-12. között került megrendezésre a Dunakanyar legnagyobb kulturális fesztiválja, az Ipolyfeszt, melyen az Öko Urbana Egyesület is részt vett.

Az Öko Urbana Egyesület sátránál az érdeklődők egy óriás rovarhotel megtöltésében vehettek részt, a gyerekek pedig nádból egy kis rovarhotelt készíthettek önkénteseink közreműködésével. Mindezek mellett kvízzel, népi játékokkal és sógyurmával is vártuk az érdeklődőket.


2022. május 21.

Szemétszedési akció az Ipoly-torkolatnál

Az Öko Urbana Egyesület szervezésében közös szemétszedési akcióra került sor Szobon, az Ipoly-torkolatnál. A jó hangulatú természetvédelmi akció keretében csaknem 20 zsák szemetet gyűjtöttünk!

Köszönjük minden önkéntes aktív közreműködését!

2022. március 21.

Víz Világnap a Duna Múzeumban

2022. március 11.

- A Börzsöny és a Dunakanyar lakói - különös fajok az optikám előtt -

Az Öko Urbana Egyesület mindenkit sok szeretettel vár 2022. március 11-én pénteken 18 órakor Potyó Imre környezetkutató, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa előadására a Verőcei Művelődési Házba (Verőce, Árpád út 20.).

 Potyó Imre számos hazai és nemzetközi díjat nyert természetfotós, Magyarországon 2018-ban és 2020-ban is megkapta az Év Természetfotósa címet. Szívügye a tudatformálás, így képeivel, előadásaival, ismeretterjesztő cikkeivel és túráival sokakat hozott közelebb már a természethez. 

Izgalmas és szórakoztató előadás keretében ismerkedhetünk meg a természet varázslatos értékeivel. Kreatív kompozíciók, megannyi fotóstémán keresztül: parányi élet a havon, páracseppekbe burkolódzó, bányajáratokban telelő lepkék és denevérek, kora tavasszal a csillagok alatt meginduló békák hada, színpompás virágok, zöld fényükkel imbolygó szentjánosbogarak, nyárestéken rajzó millió dunavirág kérészfelhők, zúgó patakok és tavak (víz alatti) világa, spórát pöfékelő gombák és további expozíciók a vadonból. "Mindig azokat a témákat újszerű formákat keresem a természetben, amelyeket még korábban nem vagy csak részben láttam. Gyakran szokatlan, merész perspektívában, széleslátószöggel készült közeli vagy közgyűrűkkel felszerelt szupermakró képeket készítek, a természetfotósok előtt is alig ismert fajokat fotózom." Tartsanak Potyó Imrével ezen a különleges pillanatokat és egyedi látásmódot bemutató természetfotós előadáson!

2022. február 26.

- Csörögi Csörögefánk Fesztivál -

A rendezvényen az Öko Urbana Egyesület standjánál kitölthetőek lesznek a Fenntartható Dunakanyar Kérdőív (FDK) környezetvédelmi témájú kérdései. Mindenkit szeretettel várunk!

2022. január 21.

- Madárvilág a Börzsönyben és az Ipoly mentén -


2021. szeptember 25.

- III. Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra -

2021. szeptember 21-22.

- CIVITAS SAPIENS '21 OKOS VÁROS KONFERENCIA -

Idén a Digitális Jólét Program harmadik alkalommal rendezi meg hazánk legnagyobb volumenű szakmai konferenciáját okos város témában, melyen az Öko Urbana Egyesület is képviselteti magát. A két napos "Civitas Sapiens '21 Okos Város konferencia" címmel tartandó esemény programja - összehangban Magyarország V4 soros elnökségével - "V4 Summit" megjelenéssel egészül ki. A hibrid konferencia a V4 országok számára lehetőséget nyújt a közigazgatási- és a piaci szektor jógyakorlatainak bemutatására is.

Az esemény nemzetközi eszmecserére is lehetőséget biztosít, vendégországa Csehország, előadóiktól és kiállítóiktól naprakész ismereteket szerezhetünk a cseh piaci szereplők "smart" megoldásairól.

Info

2021. augusztus 13-15.

— NAGY IPOLY-TAKARÍTÁS —

Augusztus második hétvégéjén jelentős határon átnyúló együttműködésként került megrendezésre az Ipoly folyó takarítása, melyhez az Öko Urbana Egyesület is csatlakozott. A határfolyó megtisztítását célzó kezdeményezésen számos felvidéki település és civil szervezetek önkéntesei vettek részt.


Környezetünk megóvása mindannyiunk számára fontos ügy. Két civil szervezet, a Pro Civitate Dei Egyesület és a Duna-Ipoly Sportegyesület kezdeményezte az Ipoly folyó megtisztítását önkéntesek bevonásával az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól.

A határ mindkét oldalán fekvő Ipoly menti települések önkormányzatainak közreműködésével megvalósuló esemény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság államfője volt.

A háromnapos, evezőscsapatok, valamint hulladékgazdálkodási és vízgazdálkodási vállalatok segítségével, a Magyar Országos Horgász Szövetség közreműködésével, a területileg illetékes megyei és települési önkormányzatok támogatásával megvalósuló kezdeményezés jó példája a napjainkban egyre fontosabbá váló, teremtett világunk megóvásáért felelősséggel cselekvő szemléletnek és egy jó ügy érdekében való közösségi cselekvésnek is, hiszen az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő embereket.


A Nagy Ipoly-takarításra 2021. augusztus 13-15. között, az Ipoly napjától Nagyboldogasszony napjáig terjedő hétvégén került sor.

A kezdeményezésnek köszönhetően idén lehetőség adódott Ipoly napjának méltó megünneplésére az Ipoly folyón.

A kezdeményezés célja a folyó és partszakasz emberi erővel történő megtisztítása volt az összegyűlt hulladéktól az Ipolygalsa és Szob közötti közel 175 km hosszú szakaszon.


2021. augusztus 7. szombat 15 óra 

- NAGY UGRÁS A DUNAKANYARÉRT -

Az Öko Urbana Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt 2021. augusztus 7-én a "Nagy Ugrás a Dunakanyarért" rendezvényre! 
Célunk egy egyedi figyelemfelkeltés a Dunakanyar és a Duna védelme érdekében. 
Ezen a napon közösen, egyszerre ugorhatunk a Dunába. Ezzel a gesztussal szándékozunk jelezni, hogy mennyire fontos számunkra a Duna és a Dunakanyar.